Thursday, May 26, 2011

Nota kelas Tilawah tafsir ( al-Baqarah 31-34)

بسم الله الرحمن الرحيم

1- Ayat 31 :

- Setelah Allah s.w.t menjadikan Adam a.s, lalu Allah mengajarnya akan nama-nama (الأسماء). Mengikut riwayat Ibn ‘Abbas, ‘Ikrimah, Qatadah dan Sa’id b. Jubayr rahimahumullah, mereka mengatakan bahawa Allah s.w.t mengilhamkan kepada Adam a.s semua nama-nama yang ada diatas muka bumi ini[1].

- Mengikut riwayat yang lain, nama-nama itu ialah nama-nama malaikat dan nama zuriat keturunan Adam a.s. Pendapat ini disokong oleh Abu Jaa’far Ibn Jarir al-Tobari didalam tafsirnya[2].

- Kemudian Allah s.w.t mengemukakan nama-nama tersebut kepada malaikat dan meminta agar malaikat memberitahu nama-nama tersebut sekiranya mereka ini benar dan betul.

2- Ayat 32:

- Beginilah sifat malaikat yang merupakan hamba Allah yang mulia dan taat kepada Allah s.w.t yang mana apabila ditanya sesuatu perkara yang luar daripada pengetahuan mereka, mereka akan akur tidak mengetahuinya. Perkara sebegini tidak seperti sesetengah manusia yang kadang-kadang secara rambang memberitahu sesuatu perkara walaupun perkara tersebut tidak diketahui oleh mereka.

- Malaikat menyebut “maha suci Engkau wahai Tuhanku” yang bermaksud Tuhan yang maha suci daripada segala sifat kekurangan. Diantara sifat kekurangan itu ialah jahil (tidak mengetahui)

- Malaikat juga mengakui mereka tidak mempunyai ilmu melainkan apa yang di ajar oleh Allah s.w.t sahaja. Sifat sebegini sepatutnya disedari oleh manusia bahawa segala ilmu yang ada didunia ini kesemuanya adalah ilmu yang diajarkan oleh Allh s.w.t

- Jika sekiranya seseorang itu sedar bahawa ilmu yang ada padanya adalah kurniaan Allah s.w.t, maka dia belajar kerana Allah dan Allah akan member petunjuk kepadanya.

- Tetapi jika sekiranya, seseorang itu mempunyai ilmu sedangkan dia lupa kepada Allah s.w.t, ilmunya semakin lama semakin tidak berfaedah kepada beliau sehinggakan tidak dapat membezakan mana yang halal dan mana yang haram.

3- Ayat 33:

- Berdasarkan ayat ini, segala yang telah dijadikan oleh Allah s.wt hendaklah semua makhluknya termasuklah malaikat dan manusia menerimanya dan menyerah diri kepada Allah s.w.t kerana Allah mengetahui segala apa yang zahir dan apa yang disembunyikan.

- Sebab itu apabila malaikat tidak bersetuju ketika mana Allah hendak mencipta Adam sebagai khalifah, maka ditempelak oleh Allah dengan mudahnya sekaligus menjadi satu dalil bahawasanya kita sebagai manusia tidak boleh bertanya mengapa Allah s.w.t menjadikan sesuatu atau apa sebab Allah s.w.t menghalalkan dan mengharamkan sesuatu kerana itu semua adalah dibawah pengetahuan Allah s.wt.

- Jangan kita menunjukkan diri kita mengetahui lebih daripada Allah s.wt. Yang menjadikan manusia ialah Allah s.wt dan begitu juga apa yang memberi manfaat mahupun mudarat adalah kesemuanya diketahui oleh Allah s.w.t. Oleh sebab itulah jangan kita bertanya tentang segala hukum yang telah Allah tuntutkan kepada manusia sepertimana firmanNya[3]:

لا يُسْأَلُ عَمَّا يَفْعَلُ وَهُمْ يُسْأَلُونَ

Yang bermaksud: “tidak ditanya daripada apa yang ia jadikan tetapi mereka itulah yang akan ditanya”

- Jangan kita setelah tahu hikmahnya baru kita mahu percaya kepada hukum Allah tetapi sebaiknya kita hendaklah menyerah diri kepada Allah s.w.t setelah kita mengetahui bahawa Allah s.wt maha mengetahui tiap-tiap sesuatu sama ada yang tersembunyi apatah lagi yang zahir dan nyata sebagaimana sifat malaikat menyerah diri kepada Allah s.w.t dan itulah sifat yang mulia dan terpuji.

4- Ayat 34:

- Setelah Allah s.w.t menunjukkan kepada malaikat akan keistimewaan yang ada pada nabi Adam a.s dan malaikat pun akur tentang kelayakkan Adam a.s untuk menjadi khalifah dimuka bumi, maka Allah s.wt memrintah supaya malaikat itu sujud kepada nabi Adam a.s.

- Sepertimana yang disebut oleh Ibn ‘Abbas r.a, sujud kepada nabi Adam bukan beerti taat kepada Adam a.s sebaliknya taat kepada perintah Allah s.w.t dan Allah mengizinkan perbuatan sujud tersebut. Terdapat beberapa pendapat atau kekhilafan yang merujuk kepada apakah yang dimaksudkan sujud disini.

- Jumhurul ulama’ mengatakan sujud disini ialah dengan makna sujud bersungguh-sungguh sepertimana sujud yang dikenali dari segi hukum syara’ dengan meletakkan dahi ke bumi.[4]

- Setengah ulama’ pula berpendapat bahawa yang dimaksudkan dengan sujud disini bukan seperti dalam sembahyang, tetapi makna sujud merendah dan menghinakan diri di hadapan Adam a.s. Walau bagaimanapun, al-Qurtuby di dalam tafsirnya mengatakan pendapat ini adalah dha’if (lemah).

- Timbul pula masalah adakah harus makhluk sujud kepada makhluk sedangkan sujud itu khusus bagi Allah s.w.t sahaja? Kita hendaklah faham bahawasanya sujud malaikat kepada Adam a.s ini adalah khususiyyah yang merupakan keistimewaan[5] yang diberikan oleh Allah s.w.t kepada nabi Adam a.s.

- Inilah juga dalil bahawa kejadian manusia ini lebih afdhal daripada kejadian malaikat terutama sekali para nabi dan rasul. Tidak dinafikan juga bahawa manusia itu sekiranya tidak menjadikan segala nikmat yang telah Allah berikan kepada jalan mensyukuriNya, maka manusia itu lebih hina daripada binatang. Sepertimana firmanNya[6]:

وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَثِيراً مِنْ الْجِنِّ وَالإِنسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لا يَسْمَعُونَ بِهَا أُوْلَئِكَ كَالأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُوْلَئِكَ هُمْ الْغَافِلُونَ

- Maksudnya : sesungguhnya kami jadikan untuk isi neraka jahannam itu kebanyakkannya daripada jin dan manusia, mereka mempunyai hati (tetapi) tidak dipergunakan untuk memahami (ayat-ayat Allah), mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakan untuk melihat (bukti keesaan Allah) dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakan untuk mendengar (ajaran dan nasihat). Mereka itu seperti binatang ternakan, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang yang lalai.

- Malaikat tidak mempunyai nafsu syahwat, tidak ada mujahadah mahupun jihad. Adapun manusia yang taat kepada Allah terpaksa berlawan dengan nafsu serta berbagai-bagai rintangan yang mendatang. Dengan sebab itulah manusia diberi kelebihan daripada malaikat.

- Maka tidak boleh sujud kepada yang lain selain daripada Allah s.w.t selepas daripada itu.

- Ada juga ulama yang mengatakan sujud ini harus kepada mahkluk menurut syari’at nabi-nabi terdahulu sehinggalah ke zaman nabi Ya’qub a.s sepertimana yang disebutkan oleh Allah s.w.t[7] :

وَرَفَعَ أَبَوَيْهِ عَلَى الْعَرْشِ وَخَرُّوا لَهُ سُجَّداً

Maksudnya: “lalu nabi Yusof a.s mengangkat kedua orang tuanya keatas singgahsana dan mereka semua (nabi Yusof dan adik beradiknya) sujud kepada kedua orang tuanya.”

- Ayat ini menunjukkan nabi Yusof a.s dan saudara-saudaranya sujud kepada ayah dan ibunya dan inilah sujud yang terakhir kepada sesama makhluk.

- Terdapat juga ulama’ yang mengatakan bahawa sebenarnya di zaman nabi Muhammad sahaja yang tidak boleh sujud kepada makhluk tetapi bagi syari’at nabi lain dibenarkan untuk menghormati makhluk. Maka sujud kepada makhluk harus dan terhenti keharusan tersebut apabila sampai ke zaman Rasullullah s.a.w. dan pendapat inilah yang dipegang oleh ramai ulama’[8]. Mereka berkata demikian berdalilkan kepada beberapa hadith antaranya hadith yang diriwayat oleh Ibn Majah dalam sunannya[9] :

لما قدم معاذ بن جبل من الشام سجد لرسول الله صلى الله عليه وسلم, فقال رسول الله : ما هذا , فقال : يا رسول الله, قدمت الشام فرأيتهم يسجدون لبطارقتهم وأساقفتهم, فأردت أن أفعل ذلك بك ؛ قال: فلا تفعل فإني لو أمرت شيئا أن يسجد لشيء لأمرت المرأة أن تسجد لزوجها

- Maksudnya: ketika mana Mu’az b. Jabal bertemu dengan Rasullullah s.a.w di Madinah, beliau sujud kepadanya lalu baginda marah dan bertanya: “ apa yang kamu buat ini wahai Mu’az”, lalu Mu’az menjawab : “ Wahai Rasullullah, sesungguhnya aku melihat orang-orang yahudi dan kristian di negeri Yaman sujud kepada pendita-pendita mereka”. Lalu Rasullullah bersabda: “ kalaulah sujud itu diharuskan oleh Allah, nescaya aku perintah isteri sujud kepada suami”.

- Maka bersujudlah malaikat kepada nabi Adam a.s atas perintah Allah s.wt kecuali Iblis yang enggan dan sombong dan terus termasuk dari kalangan yang kafir. Jumhur ulama’ antaranya Ibn ‘Abbas, Ibn Mas’ud, Ibn Jurayj, Ibn Musayyib, Ibn Qatadah dan lain-lain mengatakan bahawa iblis adalah daripada malaikat. Ini adalah kerana arahan untuk sujud adalah jelas kepada para malaikat dan secara automatik iblis termasuk didalamnya dan al-Baghawi mengatakan inilah pandangan yang paling tepat.[10] berdalilkan beberapa riwayat antaranya yang diriwayatkan oleh Ibn ‘Abbas mengatakan iblis daripada jin. Perkataan jin disini bukan dengan makna jin yang kita fahami sebaliknya ialah satu golongan daripada malaikat yang dinamakan jin[11]. Mereka ini ditugaskan untuk menjaga syurga yang mana perkataan jin itu diambil daripada perkataan al-Jannah. Mereka dijadikan daripada api bukan daripada cahaya. Sepertimana firmanNya[12]:

قَالَ أَنَا خَيْرٌ مِنْهُ خَلَقْتَنِي مِنْ نَارٍ وَخَلَقْتَهُ مِنْ طِينٍ

Maksudnya: berkata iblis, aku lebih daripadanya kerana engkau jadikan aku daripada api dan engkau jadikan Adam daripada tanah.

- Adapun malaikat yang biasa kita dengar dijadikan daripada cahaya. Al-Syahid Sayyid Qutb lebih cenderung mengatakan iblis ini daripada jin bukan daripada malaikat[13], walaupun ianya diisytiharkan kemudian dikecualikan daripada perkataan malaikat tetapi ianya tidaklah mencederakan dari segi penyusunan tatabahasa arab[14]. Ulama’ yang bersependapat dengan al-Syahid Sayyid Qutb ini berdalilkan firman Allah s.w.t yang berbunyi[15]:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَاراً وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلائِكَةٌ غِلاظٌ شِدَادٌ لا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

- Maksudnya: Wahai orang-orang beriman, peliharalah diri kamu dan keluarga kamu daripada api neraka yang bahan-bahan bakarannya ialah manusia dan batu-batu (berhala). Neraka itu juga dikawal oleh malaikat yang keras dan kasar layanannya. Mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan. Berdasarkan ayat ini malaikat tidak derhaka kepada Allah sedangkan iblis sebaliknya. Dengan sebab itu iblis bukan daripada malaikat.

- Maka sebaik mungkinnya kita serahkanlah kepada Allah jua untuk menentukan kejadian sebenarnya iblis ini.

- Yang wajib kita berpegang adalah iblis itu jahat tanpa mengambil kira samada dia dari kalangan jin atau malaikat. Dia menentang atau derhaka kepada Allah s.w.t sedangkan dia adalah diantara makhluk yang mulia dilangit pada awalnya.

- Iblis mempersoalkan bagaimana mahu sujud kepada Adam sedangkan kejadiannya lebih mulia dari Adam a.s. Sifat takabbur serta tidak mahu tunduk kepada Allah inilah yang membawa seseorang itu menjadi kafir.

- Iblis engkar dengan hanya tidak mahu sujud kepada Adam a.s walaupun ia merupakan satu perintah yang secara zahirnya nampak mudah tetapi disebabkan takabbur dan bongkak menjadikan iblis engkar sekaligus menjadi kafir.

- Oleh itu fikir-fikirkanlah apabila manusia ini menentang hukum Allah adalah lebih teruk daripada keengganan sujud kepada Adam kerana iblis engkar disebabkan dia sombong dan bongkak terhadap kejadiannya yang lebih mulia daripada Adam dan dalam firasat mereka mana mungkin yang mulia akan sujud kepada yang hina. Iblis bukan engkar secara langsung terhadap Allah s.w.t. Tetapi perbuatan menentang hukum Allah yang dilakukan oleh sesetengah manusia dewasa ini adalah penentangan yang secara langsung terhadap Allah s.w.t seolah-olah mahu melebihi penentangan iblis terhadap suruhan Allah s.w.t.[1] Al-Qurtuby, al-Jami’ li Ahkam al-Qur’an (1996), J. 1-2, mk 194

[2] Ibid.

[3] Al-Anbia’, ayat 23.

[4] Sepertimana sujud dalam sembahyang, sila lihat Al-Qurtuby, al-Jami’ li Ahkam al-Qur’an (1996), J. 1-2, mk 201

[5] Keistimewaan yang merujuk kepada perlantikan beliau sebagai khalifah dan diajar oleh Allah segala nama bagi semua nama yang ada didunia ini. Lihat Dr. Wahbah al-Zuhayli, Tafsir al-Munir (1991), J. 1-2, mk 133.

[6] Al-A’raf, ayat 179.

[7] Yusuf, ayat 100

[8] Al-Qurtuby, al-Jami’ li Ahkam al-Qur’an (1996), J. 1-2, mk 201

[9] Ibid, mk 202.

[10] Dr Wahbah al-Zuhayli, Tafsir al-Munir (1991), J. 1, mk 135

[11] Ibid. Ini adalah penjelasan bagi mereka yang berpendapat bahawa iblis adalah daripada malaikat terhadap firman Allah dalam surah al-Kahfi, ayat 50 yang berbunyi :

كَانَ مِنْ الْجِنِّ

Ibn ‘Abbas mengatakan namanya ‘Azazil, merupakan malaikat yang amat mulia yang mempunyai empat kepak. Diriwayatkan daripada Simak b. Harb dari ‘Ikrimah dari Ibn ‘Abbas: Iblis daripada malaikat, setelah engkar kepada Allah dan Allah murka lalu dilaknat dan jadilah syaitan.

[12] Al-A’raf, ayat 12.

[13] Pendapat ini disokong juga oleh Dr. Wahbah al-Zuhayli dalam kitabnya Tafsir al-Munir, mk 135

[14] Beliau berpendapat pengecualian didalam ayat tersebut tidak beerti bahawa iblis itu dari jenis malaikat, kerana adanya iblis bersama mereka membolehkan pengecualian itu dibuat. Ia sama dengan perkataan anda: “semua keluarga si fulan itu datang kecuali Ahmad” sedangkan Ahmad bukan dari anak buah keluarga itu malah sahabat mereka sahaja. Lihat Al-Syahid Sayyid Qutb, fi Zilal al-Qur’an : Surah al-Baqarah (1), (1988), mk 203-204.

[15] Al-Tahrim, ayat 6.

No comments: