Thursday, November 6, 2008

IHSAN DARI AL-MUQRY

MAKSUD “LAISA MINNA @ LAISA MINNI” DLM HADIS

Banyak terdapat di dalam hadis-hadis Nabi SAW kalimah “LAISA MINNA” atau “LAISA MINNI”. Yg bermakna ‘bukan dariku’.

Apakah yang dimaksudkan oleh baginda dengan kenyataan yang sedemikian. Kebanyakan orang memahami bahawa kenyataan sebegini menunjukkan bahawa baginda ‘tidak mengaku sebagai ummatnya’ dan bermaksud ‘terkeluarnya dari Islam’. Apakah benar kefahaman sebegini?

Ibnu Hajar Al-asqallani di dalam Fathul Bari ketika menerangkan hadis;

لَيْسَ مِنَّا مَنْ لَطَمَ الخُدُودَ وشَقَّ الجُيُوبَ ودَعا بِدَعْوَى الجاهِلِيَّة

Maksudnya; ‘Bukan dari kami sesiapa yang menampar-nampar muka, mengoyak-ngoyak pakaian dan menuturkan kata-kata jahiliyyah (ketika meratap kematian)”

Beliau berkata: “Bukan dari kami’ iaitu bukan dari sunnah dan cara kami, tidaklah ia bermaksud ‘terkeluarnya dari agama’, tetapi tujuan disebut dengan lafaz ini ialah bagi menunjukkan larangan keras dari melibatkan diri pada perkara tersebut.”

Di akhir syarah hadis ini beliau menyebut “ Jika menghalalkan perkara tersebut secara terang-terangan …maka tidak salah jika ia ditafsirkan dengan terkeluar dari agama.” (Fathul Bari , Syarh hadis no 1294)

Penjelasan Ibnu Hajar ini dapat membetulkan kefahaman sebahagian umat Islam terhadap hadis-hadis seperti ini. Lebih-lebih lagi jika dilihat secara menyeluruh kepada hadis-hadis yg seumpamanya. Di antaranya hadis:

لَيْسَ مِنَّا مَنْ لَمْ يَتَغَنَّ بِالقُرْءَان

“Bukan dari kami sesipa yang tidak melagukan (memperelokkan) bacaan Al-Quran.”

Tidak ada seorg ulama pun yg menghukum kafir atau menyatakan nabi tidak mengaku umat org yg tidak memperelokkan bacaan Al-Quran.

Wallahua’lam.

Ust Khairul Azmi AlMuqry.

No comments: