Tuesday, February 16, 2010

NAK BELARAK KE TAK NAK....LU PK LE SENDIRI

Dari blog ust. Zuridan

Sehari dua ini kita dipaksa oleh media memberikan tumpuan kepada isu keengganan kerajaan Pulau Pinang mengadakan perarakan Maulidur Rasul SAW pada tahun ini. Soal betul atau salah dakwaan tersebut saya serahkan kepada Allah SWT Yang Maha Tahu setiap perkara. Cuma saya rasa soal berarak sempena Maulid ini tak perlulah diperbesarkan sangat kerana ada beberapa sebab, antaranya: 1) Ada negeri lainpun yang tidak buat perarakan Maulidur Rasul. 2) Berarak sempena Maulidur Rasul ini bukanlah sunnah Nabi SAW, cuma ia menjadi adat budaya orang Islam di Malaysia. 3) Menurut laporan Jabatan Meteorologi, cuaca sekarang sangat panas dan merbahaya terdedah begitu lama kepada cahaya matahari seperti berarak di tengah panas, maka dalam soal ini mengelakkan mudarat lebih baik dari mendedahkan diri kepadanya.

Oleh itu tak perlulah kita umat Islam menjadi begitu beremosi dan bertindak di luar kewarasan mengenai isu di Pulau Pinang ini. Lagipun yang buat cadangan itu orang Islam sendiri, manakala Ketua Menteri dahpun tarik balik cadangan tersebut dan InsyaAllah perarakan akan berlansung.

Pada hemat saya masih banyak isu-isu Islam yang lebih mendasar seperti gejala tidak solat, mendedahkan aurat di kalangan gadis-gadis Islam, berzina dan minum arak yang perlu ditangani secara lebih serius khusus di Pulau Pinang dan di Malaysia amnya.

Tidak mengadakan perarakan sempena Maulidur Rasul tidaklah mencacatkan imej Islam di Malaysia pada mata dunia. Malah negara-negara Islam seperti Jordan, Qatar, Bahrain, Maghribi, Arab Saudi dan lain-lain tak mengadakan perarakan seperti kita. Pada saya apa yang mencacatkan imej Islam di Malaysia bukanlah isu tidak berarak sempena Maulidur Rasul, tetapi isu pembukaan Kasino di Singapura yang di taja oleh syarikat Malaysia iaitu Genting Sdn Bhd, isu dadah di mana Malaysia sudah dianggap oleh sesetengah negara sebagai pusat transit penagih dadah antarabangsa, isu penangguhan hukuman sebat kepada peminum arak yang sudah merayu beberapa kali supaya dijatuhkan hukuman kepadanya, isu tuduhan liwat yang diolah secara tidak bermoral oleh media, isu bayi dibakar di dalam tong sampah dan bermacam-macam isu yang semakin menenggelamkan imej islamic Malaysia di mata dunia.....

Jadi bagi mereka yang mensensasikan isu ini bawak-bawaklah bertenang, buatlah muhasabah diri, sejauhmana kita benar-benar mempraktikkan sunnah Nabi SAW dalam kehidupan harian kita? Kalau solat masih tinggal, aurat anak isteri masih terdedah, fikiran masih sekular, masjidpun tak pergi, agak-agaknya sesuaikah kita begitu lantang mempertahankan isu berarak sedangkan ia bukanlah Sunnah Nabi SAW.....FIKIRKANLAH!

No comments: